Tuska Open Air Metal Festival, joka myös pelkän Tuskan nimellä kulkee, on kesäisin pidettävä metallimusiikin festivaali. Festivaalien järjestäjä on Finnish Metal Events Oy, jonka yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Tavastia, ELMU ry, Sue, Inferno, Koff ja Radio Rock. Ensimmäisen kerran Tuska järjestettiin sisätiloissa Tavastia-klubilla 1998 ja tällöin festivaali kesti kaksi päivää. Tämän jälkeen metallijuhlia siirryttiin pitämään Helsingin Kaisaniemeen, josta ne muuttivat Helsingin VR:n makasiineille ja vuonna 2011 lopulta kotoutuivat nykyiseen pitopaikkaansa Helsingin Suvilahteen. Nykyään Tuska on vakiinnuttanut paikkansa Suomen festivaalikimarassa.

Vuosien saatossa festivaali on kokenut monenmoisia muutoksia eikä vähiten jatkuvasti kasvavan kiinnostuksen ansiosta. Tuskan ajankohtana on säilynyt kesä-heinäkuu, mutta pituudeltaan se on kasvanut kolmipäiväiseksi metallin ylistysjuhlaksi. Keskiössä ovat luonnollisesti metallin pienet ja suuret artistit ja yhtyeet musiikkeineen, mutta nykytrendin mukaan tarjolla on kokonaisvaltainen elämys. Elämyksestä pitävät huolen festivaalin henki, viimeisen päälle harkitut musiikkivalinnat sekä runsas vuosittain vaihtuva oheisviihdetarjonta: ruokaa, juomaa, fanituotteiden ostosmahdollisuuksia, jatkoklubeja, kenttäsaunaa, bissebingoa, stand uppia ja artistihaastatteluja – kaikkea tätä on tarjolla metallin ystäville ja kiitos sponsoreillemme – löydät ne täältä.

Ensimmäinen Tuska

Tuska sai alkunsa vuonna 1998, kun Perkele-delegaatio päätti tarjota ideaa festivaaleista Tavastia-klubin promoottorina toimivalle Juhani Merimaalle. Idea tuotti tulosta ja näin ensimmäiset festivaalit päätettiin järjestää. Päätähtenä ensimmäisillä festivaaleilla toimi norjalainen suurnimi GORGOROTH, jonka lisäksi päästiin kuuntelemaan liutaa muita artisteja. Metallin pauheesta vastasivat esimerkiksi Kyyria, Hundred Years, Am I Blood, Gandalf, D-Ray, Crimson Midwinter, Impaled Nazarene, Trio Niskalaukaus, Absurdus, Nemeh’s O.D., Cryhavoc, Corporal Punishment ja Barahtrum. Tapahtuma oli niin onnistunut, että vuosittainen kestosuosikki oli syntynyt.

Alkutaival

Vuonna 1999 Tuskaa alettiin hiomaan ammattimaisempaan suuntaan. Remmiin otettiin mukaan ELMU ry ja festivaalit päätettiin siirtää ulkoilmaan. Paikaksi valikoituivat Helsingin VR:n makasiinit. Järjestyksessään toista tuskaa tähdittivät esimerkiksi Nightwish, Amorphis, Throne of Chaos, The 69 Eyes, Trio Niskalaukaus ja 45 Degree Woman. Vuonna 2000 tapahtuma saavutti 5000 henkilön kävijämäärän. Millenium vuoden Tuskan ainoa takapakki oli One Minute Silence -bändin viime hetken peruminen, mutta paikkaamaan saatiin suomalainen Stone, joka onnistuneesti pelasti tilanteen. Vuonna 2001 kävijämäärä tuplaantui (ninjacasinobonus.com/fi/).

Miten Tuskasta tuli ilmiö?

Tuskan kehityskaari lähti hurjaan nousukiitoon ja seuraavina vuosina liput alkoivatkin olla nopeasti loppuunmyytyjä. Ulkomaalaisten artistien määrä alkoi lisääntymään. Varsinkin pienempien ulkomaalaisten artistien esiintyminen festivaaleilla alkoi muodostumaan niiden perustaksi. Kymmenettä Tuskaa juhlittiin vuonna 2007 ja tällöin kävijämääräksi saatiin kokonaiset 33 000 juhlijaa. Pääesiintyjinä kolmella lavalla toimivat muun muassa Children of Bodom, Stratovarius ja Blind Guardian. Vuonna 2011 festivaalit vihdoin siirtyivät nykyiseen paikkaansa Suvilahteen, jossa niitä on onnistuneesti juhlittu tähänkin päivään asti. Vuonna 2017 Tuskaa juhlittiin 20. kerran ja kävijämäärissä 37 000 maaginen raja rikkoutui.