Suomen vanhin ja koko Euroopan toiseksi vanhin festivaali on tietenkin Ruisrock. Tämä Turun Ruissalossa järjestettävä festivaali on jo käsite itsessään. Monet käyvät Ruississa, koska ovat tottuneet käymään siellä jo nuoruudestaan asti. Ruisrock on onnistunut nappaamaan esiintyjikseen kansainvälisiä tähtiä aina alkuajoista lähtien. Esimerkiksi festivaalin ensimmäisenä toimintavuotena siellä nähtiin vuoden 1970 suurimpiin nimiin kuuluvat Family, Argent ja Colosseum. Ensimmäisenä vuonna kävijöitä oli 38 000 — seuraavana jo 100 000. Nykyisin kävijämäärä on 105 000. Ruisrock on ollut jo monena vuotena peräkkäin loppuunmyyty. Vuonna 2018 festivaali myytiin loppuun ennätysajassa jo maaliskuussa, mikä herättää kävijöiden huulille kysymyksen laajenemisesta… Kesältä voidaan odottaa huikeita musiikin täyttämiä juhlia Turun kauniin luonnon ympäröimänä. Ruisrockia vietetään nyt 38. kerran, joten parin vuoden päästä voidaan odottaa kaikkien aikojen juhlia, jotka muistetaan vielä vuosien päästäkin — ainakin viisikymppisiin asti!

Talousvaikeuksista uuteen kukoistukseen

Ruisrockin tarina ei ole aina ollut kovin ruusuinen. 1990-luvulla Suomea koetteli lama, joka vaikutti myös ihmisten vapaa-ajan käyttäytymiseen. Rahaa ei käytetty samaan tapaan kuin silloin, kun töitä oli paremmin. 1990-luvulla koko Ruisrock olikin vaakalaudalla. Vuonna 2001 kaikki muuttui, kun Vantaan Festivaalit Oy osti Ruisrockin. Tällöin myös taloutta alettiin kohentaa. Yksi kohentamisen kohteista oli ulkomaisten tähtiartistien karsiminen. Tämä johtikin siihen, että festivaalin talous alkoi parantua. Festivaalia mainostettiinkin 2000-luvun alkuvuosina kovilla kotimaisilla nimillä, kuten HIMillä, Children of Bodomilla sekä nyt jo lopettaneella Tehosekoittimella. Ruisrock onnistuikin saamaan sellaisia esiintyjiä, joita mitkään muut festivaalit Suomessa eivät onnistuneet saamaan. Tämä oli omiaan nostamaan festivaalin mainetta ja teki hyvää myös Vantaan Festivaalit Oy -yritykselle. Kyseinen yritys on edelleen Ruisrockin omistaja, mutta talouden kohentuessa se on muuttanut taktiikkaansa. Nykyään festivaalilla nähdään myös ulkomaisia esiintyjiä.

Muut Ruisrockin kohtaamat ongelmat

Talous ei ole ollut ainoa ongelmakohta, jonka Ruisrock on kohdannut. Koska festivaali järjestetään Ruissalossa, on luonnosta oltu huolissaan. Ruissalossa on runsaasti harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Luonnonsuojelijat ovat yrittäneet saada Ruisrockia siirretyksi pois Ruissalosta juuri sen takia, että luonto ja eläimistö kärsivät. Ruissalossa kasvoi aikanaan paljon tammimetsää, joka on nyt kuitenkin lähes kokonaan kuollut. Tästä on syytetty Ruisrockia ja sen kävijöitä, jotka tallaavat niin nurmen kuin metsikötkin juhliessaan. Vuosia sitten mietittiinkin, kannattaisiko festivaali siirtää Artukaisiin. Siirtoa perusteltiin sillä, että se olisi ainakin parempi luonnolle, sillä Artukaisten hallissa metsää ei tallottaisi. Näin ei kuitenkaan pitkien pähkäilyiden jälkeen käynyt, vaan Ruisrock sai jatkaa siellä, missä se oli aloittanutkin. Toki lavojen paikkoja on hieman muutettu vuosien saatossa ja festivaalialue on hyvin tiukasti rajattu. Näin voidaan samaan aikaan pitää hauskaa ja suojella luontoa sen vaikutuksilta!