Tällä sivustolla käsitelemme parhaita suomalaisia musiikkifestivaaleja, niiden historiaa ja järjestämistä – kaikkea sitä, mikä ei ehkä festivaalikansalle paikan päällä näy. Välkkyvien valojen ja korkeiden lavojen taustalla on satoja työtunteja, joiden ansiosta kävijät voivat nauttia viihteestä, ruoasta ja musiikista täysin rinnoin. Osa järjestelyistä on saatu kasaan jopa vapaaehtoistyön voimin. Tässä aloitusartikkelissa mainitsemme muutamia menestyneimpiä Suomessa suomalaisvoimalla järjestettyjä festivaaleja, jotka jaksavat vetää puoleensa vuosi vuodelta enemmän yleisöä, innokkaita juhlijoita ja taitavia artisteja.

Mikä sitten tekee festivaalista hyvän? Maailmanluokan esiintyjät, hyvä sää, maukas ruoka vai kenties sopiva sijainti? Vastauksia on yhtä monta kuin ihmisiä maa päällään kantaa. Joillekin riittää vain yksi lempiartisti, hyvä seura ja teltta, ja paras mahdollinen festivaalikokemus on taattu. Toiset tarvitsevat ison listan megatähtiä, paljon alkoholia ja hotellimajoituksen aivan festivaalialueen kulmalta. Festivaalijärjestäjän tehtävänä onkin vastata mahdollisimman suuren kuluttajajoukon kysyntään. Kaikkien miellyttäminen on mahdotonta, ja siksi erilaisia festivaaleja onkin niin paljon – kaikille löytyy jotain mieluista!Ruisrock

Ruisrock on hyvä esimerkki menestyneestä ja hyvin järjestetystä musiikkifestivaalista. Se on Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty tapahtuma, joka on vuorotellut aina yksi- ja kaksi-, sekä nykyään myös kolmipäiväisenä. Aluksi festivaalille kutsuttiin artisteja itse järjestäjien musiikkimaun mukaan, mutta koska lipputulotkin kiinnostavat, mukaan alettiin ottaa myös suurempaa yleisöä kiinnostavia muusikoita ja yhtyeitä. Nykyään lavat täyttävät maailmanluokan artistit, ja kävijämäärä on korkeampi kuin koskaan. Vuonna 2018 liput myytiin loppuun jo huhtikuun puolessa välissä!

Pori Jazz

Pori Jazz on näistä kolmesta mainitsemasta festivaalista ehkä tunnetuin; Taloustutkimuksen mukaan se on Suomen kiinnostavin kesätapahtuma. Se järjestettiin ensimmäistä kertaa kesällä 1966, eikä loppua näy vieläkään. Aluksi festivaalit olivat tarkoitettu nimensä mukaan vain jazzin ystäville, ja paikalla esiintyi vain maailmalla ja Suomessa tunnettuja jazz-artisteja, mutta nykyään siellä soittaa myös pop-, hip hop-, rock- ja reggae-artisteja. Kävijämäärä kasvaa enemmän aina vuosi vuodelta, ja jotkut ovat jopa käyneet festivaalilla joka kesä nuoruudesta lähtien!

Sauna Open Air Metal Festival

Sauna Open Air Metal Festival on jo lakkautettu, mutta se ehdottomasti ansaitsee paikan tässä artikkelissa. Se oli Tampereella joka vuosi järjestettävä kolmipäiväinen festivaali, joka oli yksi suurimmista metallimusiikille tarkoitettuja pohjoismaisia tapahtumia. Ensimmäistä kertaa se järjestettiin vuonna 2004, ja viimeisen kerran vuonna 2013. Sauna Open Airin kävijäkunta oli lähinnä ”kanta-asiakkaita”, eli uutta yleisöä ei paikalla paljon nähty. Siitä huolimatta sitä on pidetty yhtenä onnistuneimmista suomalaisista musiikkijuhlista. Samaa mainetta on nykyään saamassa samantyylisen musiikin faneille suunnattu Helsingin Tuska -festivaali.