Flow Festival on vuoden 2004 elokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty urbaanin musiikin festivaali. Se on järjestetty vuosien aikana kolmessa eri paikassa, ja vuodesta 2007 se on järjestetty Helsingin Suvilahden teollisuusalueella. Järjestäjät halusivat tuoda jotain uutta ja mielenkiintoista Helsingin musiikki- ja taidemaailmaan, päättäen yhdistää ne nerokkaasti yhdeksi isoksi tapahtumaksi. Flow Festival tunnetaan huomiota herättävästä visuaalisesta ilmeestä sekä erilaisesta musiikkityylistä, jotka eivät vetoa massoihin. Pukeutuminen on suuri osa Flowta. Festariyleisö ilmaisee yksilöllisyyttään ja maailmankatsomustaan pukeutumalla omaleimaisesti. Erilaisia hattuja on paljon, ja hipsterityyli on muutenkin voimakkaasti esillä. Flow on hyvin suosittu erityisesti kulttuuri- ja media-alan ihmisten keskuudessa, ja taidetta ja designia on nähtävillä joka puolella. Aalto-yliopisto on yksi festivaalin yhteistyökumppaneista ja yliopiston opiskelijat toteuttavat taideteoksia eri puolille festivaalialuetta. Flow on kuuluisa myös sen jatkobileistä, jotka ovat saaneet lähes myyttisen maineen.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Flow Festivalin perusti muusikko Tuomas Kallio ja jazz-bändi Nuspirit Helsinki -kollektiivista vuonna 2004. Ensimmäinen festivaali järjestettiin VR:n makasiineilla ja se alkoi ikään kuin pienen tiedostavan kaveriporukan hipsteripiireistä, joilla oli pulssi kiinnostavan, vielä suurille massoille tuntemattoman musiikkimaailman ranteella. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna musiikki oli pääosin hiphopia ja jazzia. Myös sen tapahtuma-ajankohta korosti festivaalin erilaisuutta: suurin osa suomalaisista kesätapahtumista keskittyy kesä- ja heinäkuulle, ja elokuuta pidetään Suomessa muusta Euroopasta poikkeavasti jo syksyn alkuna. Vuonna 2006 Flow siirtyi Helsingin Sörnäisiin, jolloin sen esiintymiskaartissa alkoi ilmestyä jo tunnetumpia nimiä ja yleisömäärät alkoivat kasvaa. Vuonna 2007 se muutti nykyiselle vakiopaikalleen Helsingin Suvilahteen, jossa se vuosi vuoden jälkeen on valloittanut enemmän neliötilaa. Virallisten järjestäjien lisäksi Flowta on aina pyöritetty suurella vapaaehtoisporukalla: joka vuosi noin 1000 talkoolaista auttaa erilaisissa festivaalitehtävissä. Kiitokseksi he saavat ilmaisen kolmen päivän lipun festivaalille.

Tunnetuimmat artistit ja Flown tulevaisuus

Flow on tullut tunnetuksi hipsterifestivaalina. Sen maine ei ole enää pitkään aikaan pysynyt Suomen rajojen sisäpuolella, ja nykyään ulkomaalaiset lehdet listaavat sen yhdeksi kesän huippufestivaaleista. Mutta miksi Flowta sitten hehkutetaan niin paljon? Yksi syy on varmasti se, että se on muutakin kuin musiikkia. Tapahtuman järjestäjät ovat panostaneet alusta alkaen yksilöllisyyteen, visuaaliseen ilmeeseen ja ruokatarjontaan. Esiintyjäkaarti on myös erilainen: festivaalissa esiintyy yhä pieniä nimiä musiikin eri saroilta, vaikka lavoille nykyään nousee myös suuria nimiä. Nämä isot tähdet eivät kuitenkaan ole artisteja, joita voisi kuulla esim. Ruotsin laivan diskossa. Tänä vuonna Flowssa esiintyy mm. punkin kuningatar Patti Smith ja Arctic Monkeys. Viime vuonna tapahtumassa kävi yhteensä 80 000 ihmistä ja monen mielestä se on kasvanut liian suureksi. Flown tiedottajan mukaan festivaalin tavoitteena ei kuitenkaan ole kasvattaa tapahtuman kokoa, vaan saada joka vuosi jännittävämpää ja monipuolisempaa ohjelmaa kävijöille.